Hoofdstuk 12

Risico's

12.1 Strategische risico’s

Sinne is zich bewust van onzekerheden in de externe omgeving van de organisatie en zet zich actief in om deze zogenaamde strategische risico’s te herkennen, te beperken en te voorkomen.

Om strategische risico’s te beperken neemt Sinne deel aan tal van lokale, regionale en landelijke netwerkbijeenkomsten en samenwerkingsverbanden. Op die manier heeft Sinne een goed beeld van wat er speelt binnen de branche en welke ontwikkelingen eraan komen. De eigen expertise wordt actief gedeeld en daarmee wordt bijgedragen aan verbindingen met en tussen verschillende belanghebbenden. Op deze wijze heeft Sinne een versterkende en verbindende samenwerkingsrelatie die is gericht op ontwikkeling en hoge kwalitatieve kinderopvang. Gezamenlijk met de gemeente Leeuwarden, de onderwijscoalitie en SKF vormt Sinne een sterkte alliantie ten aanzien van kinderopvang en onderwijs met als doel kansengelijkheid voor de IKC locaties in Leeuwarden Oost. De uitbreiding van gratis ontwikkeltijd is een risico voor de bedrijfsvoering van de kinderopvang. De coalitie voelt dit als een gezamenlijke verantwoordelijkheid, met elkaar wordt naar een passende oplossing gezocht.

Klanttevredenheid wordt continu via de ‘Verbetermeter’ gemonitord. Eind 2023 is gestart met een nieuwe systematiek waarop de medewerkerstevredenheid voortdurend wordt gemeten.

Het aanstellen van een Controller heeft er inmiddels toe geleid dat de inzichten in omzet- en kostenontwikkeling meer inzichtelijk zijn gemaakt waarmee er meer grip op de actuele situatie is ontstaan.

De belangrijkste strategische risico’s:

  • Krapte op de arbeidsmarkt
    Evenals 2022 kenmerkte 2023 zich door een relatief hoog verloop onder het personeel. Dit hoge verloop is een van de kenmerken van de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. Medewerkers die Sinne verlaten zijn gemiddeld twee jaar in dienst en verlaten het bedrijf om verschillende redenen. Niet zelden omdat men in een andere organisatie meer kan verdienen (dat is vaak minimaal in verband met de CAO) of omdat er op andere tijden dan wel meer uren gewerkt kan worden. Ook de ervaren werkdruk in de branche wordt als reden aangegeven. Dat laatste is er mede de reden voor geweest de functie van ‘groepshulp’ nieuw leven in te blazen. Hiermee worden pedagogisch medewerkers ontlast. De ingezette continumeting tevredenheid zal meer inzichten gaan verschaffen.
  • VerzuimHet verzuim is in 2023 onveranderd hoog. Ondanks het positieve effect van de komst van de locatiemanagers en een aantal ingezette interventies, zoals trainingen en een geïntensiveerde inzet van de ARBO dienst, blijft de gewenste daling van het verzuim uit. Ook een aantal personele wisselingen heeft niet aan een daling van het verzuim bijgedragen. In 2024 zal een herbezinning op duurzame inzetbaarheid plaatsvinden, waaronder begrepen het verzuim.

12.2 Risico’s uit operationele activiteiten

Operationele risico’s worden binnen de organisatie zo veel mogelijk vermeden. Dat bereiken we door een open en lerende organisatie te zijn, waar op transparante wijze wordt gewerkt en besluiten worden genomen en waar we elkaar aanspreken op gedrag. Onze jaardoelen geven richting waarbij een ieder een bijdrage levert, leert en zich ontwikkelt. Voor 2024 wordt er voortgeborduurd op de jaardoelen van 2023.

Sinne werkt vanuit gezamenlijke waarden en normen waarbij maatschappelijk ondernemerschap van groot belang is. Wij zien onszelf als expert en deskundig en dragen dat ook actief uit. De medewerkers worden hierbij ondersteund door een team van locatiemanagers, beleidsmedewerkers, pedagogische coaches en de directie.

Door middel van periodieke QuickScans meten we de kwaliteit van onze opvang. Informatie uit deze scans wordt gedeeld en de teams worden hierbij betrokken. Samen met de locatiemanager en de pedagogisch coach wordt de ontwikkeling gevolgd en begeleid. Daarbij zoekt Sinne proactief de verbinding en het gesprek met de toezichthouders en de gemeente, hetgeen de onderlinge relatie bevordert.

Sinne hecht veel waarde aan het borgen van de juiste personele kwalificaties, zoals een VVE certificaat en/of 3F en investeert hier ook in.

12.3 Externe risico’s

Invloed op deze risico’s, die het gevolg zijn van conjunctuur of ontwikkelingen in wet- en regelgeving is beperkt.

12.4 Macro-economische ontwikkelingen

Daar waar in de achterliggende twee jaar COVID-19 en de maatregelen hieromtrent van invloed waren op de bedrijfsvoering, is in 2023 de situatie genormaliseerd. Ook in 2023 zijn de personeelskosten verder gestegen. Dat is mede ingegeven door de nieuwe cao die per 1 januari 2023 is ingegaan. Ook het aanhoudende hoge verzuim heeft een negatieve invloed op de kostenontwikkeling.

12.5 Cao

Op 1 juli ontvingen alle medewerkers die op dat moment in dienst waren een eenmalige uitkering van € 525 naar rato van het dienstverband. Daarnaast stegen de lonen per 1 april nominaal met € 150 per maand en 2%. Voor 2024 staan verhogingen van respectievelijk 2% per 1 januari en 2% per 1 april op de rol. De huidige cao loopt af op 1 juni 2024, naar verwachting gaan de lonen in 2024 met een nog onbekend percentage verder stijgen in de nog af te sluiten nieuwe cao.

12.6 Financiële positie en verslaglegging

De financiële positie van Sinne is in 2023 verbeterd. De solvabiliteit is gestegen van 35,2% naar 37,4%. De liquiditeit (current ratio) is licht gestegen van 0,5 naar 0,6. De omzetgroei in 2023 bedroeg 13,3%.

12.7 Frauderisico’s

De onderneming onderkent met betrekking tot fraude de volgende belangrijkste risico’s

  • Het risico dat het bestuur maatregelen van interne beheersing doorbreekt
  • Het risico op fraude in de opbrengstverantwoording
  • Het risico dat onrechtmatige betalingen worden gedaan
  • Het risico op fraude met betrekking tot de subsidieverantwoording

De onderneming heeft om de frauderisico’s tegen te gaan beheersmaatregelen geïmplementeerd.

Daarnaast wordt er door het bestuur en de raad van commissarissen toezicht gehouden op de organisatie.