In 2024 verwacht Sinne een groeiende vraag naar dienstverlening. De omzet zal naar verwachting stijgen met 11% naar € 25.534.000. De groeiende vraag komt met name doordat uitbreidingen in 2023 nog niet het gehele jaar open zijn geweest en nu voor een vol jaar meetellen. Ook de hogere tarieven zorgen voor een hogere omzet.
Het resultaat voor belastingen is voor 2024 begroot op € 835.770, dat is 3,3% van de omzet. Sinne streeft een resultaat voor belastingen na van 3-5%. De verwachting is dat het hoge ziekteverzuim in 2023 nog doorzet in 2024, met hopelijk een gestage daling gedurende het jaar.
Het genoemde resultaat komt in hoofdlijnen tot stand door de volgende ontwikkelingen en keuzes:
De afgelopen jaren heeft Sinne fors geïnvesteerd in verbetering van de opvangomgeving, bedrijfsprocessen en uitbreiding van locaties. De uitbreiding in capaciteit wordt deels gefinancierd uit de eigen kasstroom en daarnaast door uitbreiding van hypothecair krediet en voorfinanciering van investeringen in IKC’s via scholenkoepels/gemeente. Na de zomervakantie 2023 is IKC Middelsee geopend, begin 2024 start BSO Aquamarijn en in de loop van 2024 wordt gestart met de verbouw van IKC Pionier.
De hervorming van de kinderopvangsector, zoals in het regeerakkoord opgenomen, heeft geen effect op 2024. Sterker nog, door de onrust in het politieke veld is het nog maar de vraag of de plannen om kinderopvang een basisvoorziening te maken binnenkort doorgang gaat vinden. Wij zien dit als een uitstel en zeker niet als een afstel.
De waarde van de kinderopvang binnen de maatschappij is in de laatste jaren steeds duidelijker geworden. Goede voorzieningen bevordert de arbeidsparticipatie, helpt kansengelijkheid te bevorderen en is ontzettend van belang voor de ontwikkeling van kinderen. De branche is van grote waarde voor de maatschappij.
De indexering van de maximale uurtarieven voor 2024 zijn nodig om de stijgende kosten voor de huisvesting, voeding, materiaal en personeel op te vangen. De kinderopvangbranches verwachten dat de indexering voor 2024 volstaat om de hogere kosten op te kunnen vangen.
De uitbreiding van extra ontwikkeltijd voor de IKC’s in Leeuwarden Oost breidt zich uit van 2 naar 4 uren per dag. Door de subsidie voor brugfunctionarissen verwachten we, dat het aantal jeugdondersteuners uit zal breiden. Daarnaast zijn we blij dat er weer financiële middelen gereserveerd gaan worden voor het jonge kind zodat we deze kunnen inzetten voor opvoedondersteuning. Sinne is betrokken bij het maken van beleid voor het jonge kind.
We hebben een start gemaakt met het schrijven van een nieuw strategisch meerjarenbeleid. Tegelijkertijd zal onze missie en visie herijkt gaan worden. We willen ons maatschappelijke karkater en onze maatschappelijke opdracht benadrukken in dit nieuwe beleid. Ook willen we beschrijven op welke wijze we willen samenwerking met onze diverse samenwerkingspartners. Samen met onze onderwijspartners maken we steeds grotere stappen in het samenbrengen van kinderopvang en onderwijs. Het aanbod is steeds meer geïntegreerd en ook de personele samenwerking neemt nauwere vormen aan, onderlinge detacheringen komen steeds vaker voor. Samen met de bestuurders van het onderwijs is het tijd voor reflectie en met elkaar de stip aan de horizon te bepalen. De 1e ‘heisessies’ staan dan ook gepland in het voorjaar van 2024.
Medio 2023 heeft Sinne de jaardoelen voor 2023 vastgesteld. Deze doelen hadden de thema’s: Werkgeluk, Stabiliteit, Verzuim, Kwaliteit en Financiën. Omwille van de continuïteit en de wens aansluiting te zoeken bij het naderende strategisch meerjarenbeleid, is ervoor gekozen om voor 2024 jaardoelen te formuleren die voortborduren op die van 2023. De thema’s voor de jaardoelen 2024 zijn:
Hiermee benadrukken we voor welke ‘groepen’ Sinne van toegevoegde waarde is en vice versa. Voor elk van de thema’s zijn één of meer concrete doelen geformuleerd die op individueel-, locatie- en ondernemingsniveau worden gemonitord. Autonomie is één van de belangrijkste woorden uit onze pedagogische visie. Het is dan ook niet meer dan logisch dat autonomie ook belangrijk is voor onze medewerkers. Op organisatieniveau stellen we de kaders en de hoofddoelen op en op locatieniveau vindt er een lokale en specifieke vertaling van deze doelen plaats.
BSO Aquamarijn
In januari 2024 gaat de samenwerking tussen Sinne en SBO Aquamarijn van start. Deze samenwerking start met het aanbieden van BSO op SBO Aquamarijn. De ambitie is om op termijn een kindcentrum met elkaar te vormen. Het vormen van een goede kind voorziening is juist voor kinderen met een extra ondersteuningsbehoefte van groot belang.
IKC Pionier
Medio 2024 wordt gestart met de verbouw van IKC Pionier. De verbouw omhelst capaciteitsuitbreiding voor zowel opvang als onderwijs alsmede kwaliteitsverbetering van het huidige pand. De verwachting is dat het pand medio 2025 volledig in gebruik genomen kan worden. De 1e periode van 2024 wordt gebruikt om de inrichtingsplannen af te ronden en overige voorbereidingen te treffen.
In de afgelopen jaren hebben we de structuur van Sinne veranderd, zo zijn we gaan werken met locatiemanagers en is er nabijheid van leidinggevenden voor de medewerkers ontstaan. Ook zien we een toegevoegde waarde van deze functionarissen binnen een IKC, samen met de schooldirecteuren vormen zij het management van een IKC. In 2024 willen we ons richten in het bestendigen van deze functie.
We vinden het belangrijk om in 2024 ook bewust stil te gaan staan bij de dingen die we doen. Dit is van belang na een fase van verandering komt de fase van inbedding. Reflectie op hoe het gaat en hoe we de kwaliteit van de organisatie continu kunnen verbeteren. Dit vraagt om reflectie, elkaar feedback geven en verbinding zoeken.